עבור רוב האנשים חקירה במשטרה היא דבר לא נעים כלל, ודבר די מפחיד אם זומנתם אל חקירת משטרה באזהרה. מובן וברור שזה רק תחילתו של הליך פלילי שמתקיים בסביבה לא מוכרת ועוינת לרוב האנשים. לכן, כדאי לדעת בדיוק מה נכון לעשות וממה יש להימנע אם נקלעתם למצב מסוג זה.
ברגע שמישהו מקבל זימון לחקירה במשטרה ובמיוחד אם מדובר בחקירת משטרה באזהרה, בין אם זה מתקבל בהודעה בכתב ובין אם מדובר בשיחת טלפון, יש לפנות בדחיפות לעו"ד פלילי והוא יעשה מה שהכרחי ביותר לעשות כדי להצליח בחקירת המשטרה וההליך הפלילי הנלווה אליו.
בניסיון לתת תשובות לשאלות הנפוצות בנושא חקירה במשטרה, ננסה לספק כאן סקירה של ההליך ולמעשה איך כדאי להתמודד עם זימון לחקירה במשטרה.
ככל שהחקירה קרבה ובאה אתה ככל הנראה מתמודד עם שאלות רבות הצצות בראשך. שאלות כגון:
- האם אצטרך להעיד בבית המשפט?
- האם ניתן להעיד בטלפון במקום להופיע בבית המשפט?
- האם יש אפשרות לעורך הדין לשבת בחדר החקירות עם הנחקר?
- האם אני יכול להקליט את החקירה?
ראשית, כדאי לדעת שניתן לפתוח בחקירה פלילית כאשר מישהו מגיש תלונה במשטרה. הדבר מוביל בדרך כלל לפתיחת חקירה משטרתית של החשוד. קריאת מאמר זה תעזור לך להתכונן לחוויה.
שנית, חשוב להיות מודעים לכך שוויתור על התייעצות עם עורך דין פלילי לפני מסירת הצהרה, הוא צעד שעלול רק לפגוע בך. לכן, עדיף לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין פלילי מנוסה.
שכירת עורך דין פלילי בשלב מוקדם ככל האפשר של התהליך היא צעד קריטי משום שלביצוע טעויות עלולות להיות השלכות חמורות, כולל על המוניטין, הביטחון התעסוקתי ואפילו על חופש התנועה. את כל זה ניתן למנוע או לפחות למזער על ידי נקיטת אמצעי זהירות.
לכן, אם נקראת לתחנת המשטרה, גם אם אישרת הגעתך בשעה מסוימת, פנה לעורך דין פלילי לפני הגעתך. ישנם מקרים בהם רצוי לדחות את ההגעה אל תחנת המשטרה עד לקבלת זימון רשמי בכתב.
ייעוץ משפטי לפני חקירת משטרה באזהרה
בקש מעורך דין פלילי מנוסה ומיומן הכוונה מה לעשות במצב הספציפי שלך. עורך הדין שלך יענה על שאלותיך ויעזור לך להרגיש בטוח לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר לנקוט בה.
בכל מקרה, אנא זכרו – חקירה במשטרה מכל סוג ובמיוחד חקירה באזהרה, אינה דבר של מה בכך והבעייתיות היא שאין לכם שליטה על מה שמתרחש בחדר החקירות. בין אם במצב של עייפות או חוסר ריכוז, אתם עלולים לומר דבר שלא התכוונתם לומר או אפילו שאין לו אחיזה במציאות, כל זה בשוגג מבחינתכם, אך מבחינת המשטרה זה עלול לסבך אתכם.
תפקידו של חוקר הוא לאסוף מידע פלילי ובין היתר לאסוף ראיות שבגללן אתה עשוי להיקרא לחקירה בין אם בתור עד לביצוע עבירה או בתור חשוד בביצוע עבירה. כל מי שבא להיחקר במשטרה זכאי לדעת אם הוא חשוד בפלילים או זומן למתן עדות פתוחה. זכות זו היא זכות יסוד ופגיעה בה עלולה לפסול את כל החקירה.
כל חשוד זכאי לזכות להתייעץ עם עורך דין לפני מסירת גרסה כלשהי לאירועים, ורשאי להימנע מהפללה עצמית וכמו כן קיימת לו זכות השתיקה. זכויות אלו הן זכויות יסוד, וליישום שלהן השלכות ראייתיות.
לפני השימוש בכל אחת מזכויות אלו, מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי. בניגוד למה שנהוג לחשוב, עורך דין פלילי אינו יכול לשבת לצד הנאשם בחדר החקירות ואינו יכול לענות עבורו או להפסיק חקירה. לפיכך, חשוב במיוחד להיערך לחקירה ולקבל ייעוץ מיטבי וממוקד.
כמו כן, נאסר עליך להקליט חקירות ולכן כדאי ללמוד זאת בזמן כי התנהלות כזו עלולה לחשוף אותך לפשע של שיבוש מהלכי משפט.
מהי אחריות המשטרה ביחס לנחקרים ולחשודים בחקירה?
כפי שציינו קודם לכן, מרגע הפיכתו של הנחקר לחשוד בפלילים, חובת המשטרה להפסיק זמנית את החקירה כדי לתת לנחקר למצות את זכויותיו ולקחת ייעוץ משפטי מעורך דין פלילי ולמשטרה אין זכות למנוע מחשוד בפלילים אף אחת מזכויותיו החוקיות. אבל מה קורה אם המשטרה מתעלמת מחובותיה כלפי הנחקר, או מסרבת להמתין עד שיגיע עורך דין ורק תסכים למתן ייעוץ טלפוני?
במצבים אלו יש לוודא כי כל תהליך החקירה נרשם ומתועד בטופס העדות, לרבות סירוב החוקר להמתין פרק זמן סביר להגעת הסנגורים הפליליים. למרות שמומלץ בחום להימנע ממחלוקות מיותרות עם החוקרים, בכל זאת עליך לממש את זכותך להתייעץ עם עורך דין פלילי.
אסור לך לוותר במצב זה ועליך לעמוד על זכותך לייעוץ משפטי. אמור לחוקר כי אתה מבקש שסירובו להמתין לעורך הדין יירשם, ושבמצב העניינים הנוכחי הינך מסרב לשתף פעולה עד לקבלת ייעוץ משפטי כפי שהחוק מאפשר לך.
האם קיים חשש למעצר במצב כזה?
ככלל, קצין החקירות לא יורה על מעצרו של אדם אלא הוא פועל לשיבוש או סיכול החקירה.
בכל מקרה, מעצרו של החשוד יישקל תוך 24 שעות, במהלכן יובא הנחקר בפני שופט, וכל עוד המעצר נעשה אך ורק לשם הפעלת לחץ על הנחקר, ללא הצדקה וללא סיבה למעצר, אזי מדובר במעצר שלא כדין וכל שופט יורה על שחרור מיידי.
לפיכך, במקרים בהם החוקר מאיים על הנחקר שאם לא יענה על שאלותיו, הוא ייעצר, יש לדרוש שגם דברים אלו יירשמו, ובנוסף לשאול את הדברים הבאים: "אדוני החוקר, מהי סיבת המעצר שבגינה אתה רוצה לעצור אותי? האם ניתנה החלטה על מעצר על ידי קצין משטרה או לחילופין האם קיים נגדי צו מעצר?” במידה והחוקר רק ניסה להפעיל לחץ, רוב הסיכויים ששאלות אלו מצידך יובילו לסיום השאלות ויתאפשר לך לקבל סיוע משפטי לפני שהחקירה במשטרה תוכל להמשיך.
כיצד להתכונן לחקירה במשטרה? – ליחצו למעבר לקריאה נוספת בנושא הכנה לחקירה במשטרה באתר משרד עו”ד עידית רייכטר בכתובת: